TV2 har laget en side hvor ALLE innslag som har blitt gjort om ME den siste tiden blir samlet og lagt ut gratis!

Jeg har vært i kontakt med TV2 og de har nå laget en side hvor alle artikler og reportasjer som de har sendt ifb. med Rituximab-forskningen og lansering av boken til Jørgen Jelstad “De Bortgjemte” har blitt lagt ut gratis. De vil også oppdatere siden underveis med forventede innslag. Dette er enestående av TV2 som vanligvis kun har disse sendingene under betalingstjenester, men fordi de har forståelse for at ME-pasienter ikke har kapasitet til å få med seg alt direkte og gjerne vil vise innslagene til leger, venner og familie har de laget denne “samlesiden” med linker til alle reportasjene gratis.

Kudos og hjertelig takk til TV2 – dere er med på å endre holdninger, øke kunnskap og skrive historie!

Samlesiden med alle linker fra TV2s dekning av saken finner du HER (arkivet er nederst på siden)

I følge TV2 blir disse videoklippene og artiklene liggende liggende på nett i uoverskuelig fremtid! 

Leave a comment ?

48 Comments.

 1. Mangler det noen innslag, så legg det inn her i kommentarfeltet så vil jeg formidle det videre :-)

 2. Det er jo fantastisk! :-D Tusen takk til dere alle!

 3. Wow! Fantastisk! TV2 har virkelig vært fantastiske for oss ME-syke! Tuuusen takk! Og tusen, tusen takk til alle som stiller opp! :)

  Og tuuuuusen takk til deg,Birgitte! Jeg klarer ikke å formulere ord som beskriver hvor imponert jeg er over deg, og hvor takknemlig jeg er for all jobben du gjør. I tillegg er du et så fantastisk flott menneske som jeg er stolt over å kjenne! Gla i du! klem <3

  • Tusen hjertelig takk for gode ord Bell4trix, det varmer og jeg kan bare sende de tilbake igjen til deg :-) . Klem

 4. Mitt onde blikk på tv2 nyhetene som har hopet seg opp ved tidligere dårlige ME reportasjer er i ferd med å gi seg! :mrgreen:

 5. Enestående av TV2 – dere er med å skrive historie :-)

  Og takk til deg Birgitte som formidler dette videre til oss!!

 6. Helt supert med en sånn side, og at de fraviker sin forretningsmodell om å ta betalt for alt slikt innhold viser jo at de virkelig vil gjøre en forskjell. Må si at TV2 har hatt en helt fantastisk dekning av denne saken, og det har vært en fryd å snakke med TV2-journalister på Twitter om dette, de forteller om mange gledestårer på våre vegne, og det synes jeg er helt rørende. <3

 7. TV2 har jobbet lenge med dette og hatt en suveren dekning av saken! Jeg opplever rundt meg at holdninger endres :-)

 8. Tenk en beklagelse fra Helsedirketoratet :smile:

  Flott med fokus fra TV2 og boken fra Jørgen Jelstad.

 9. Disse dagenes hendelser er så overveldende at jeg ikke finner ord…Tenk at det endelig blir stuerent å ha ME! Tenk at vi skal slippe den evindelige kampen for å bli trodd! Jeg gråter og gråter, det bare så utrolig sterkt å oppleve dette etter 30år som syk og mistenkeliggjort!
  Tuuuusen takk Mella og Fluge og andre leger som hjelper oss, tuuuusen takk til ALLE som har bidratt i kampen for et verdig liv gjennom mange år, tuuuusen takk til alle som har stilt opp i media tidligere og som stiller nå i disse dager, tuuuusen takk til TV2 som virkelig har imponert og tuuuusen takk til deg, Birgitte! Håper inderlig jeg ikke har glemt noen nå!
  STOR KLEM OG VARM TAKK OG GODE ØNSKER TIL ALLE :grin:

 10. Dette er jo bare heeeeelt FANTASTISK! Tusen hjertelig takk til deg,Birgitte: Er så utrolig glad og takknemlig for alt du gjør for oss og den du ER.Men ta nå vare på deg selv – og få deg nok hvile – innimellom alt som skjer nå. Også en stoooor takk til TV2 for alt de gjør for oss. Mye tårer om dagen,ja – sterkt og rørende med alt som skjer om dagen. Måtte dette være en god begynnelse på en banebrytende behandling som etterhvert blir tilgjengelig for oss alle. Gode,varme tanker om friskere framtidsutsikter for oss alle :razz:

 11. Kjempebra tiltak! :grin:

  Det er kanskje bare meg det gjelder, men når jeg prøver å se videoene får jeg bare beskjed om “service unavailable” :neutral: Jeg har prøvd nettleserne Chrome, Safari og Firefox. Dersom det bare er jeg som ikke får sett videoene er det kanskje bare mac’en min det er et problem med.

 12. Håper innslaget fra søndag morgen med Kjersti Krisner og Laila Dåvøy også kommer opp på denne siden!! For det fikk jeg ikke med meg, enda jeg synes TV-nyhetene fyller stua hele dagen her for tiden!!

 13. Jeg får også beskjed om “service unavailable” faktisk :-(

 14. De siste dagers nyheter om ME gjør inntrykk, sterke inntrykk, jeg kan ikke tro det etter snart 30 år med denne sykdommen…Alt det jeg har måttet gjennomgå både psykisk og fysisk pga manglende forståelse.

  Jeg har ikke klart å gråte enda, fordi jeg ikke helt skjønner hva som skjer nå, tror jeg.

  Jeg er målløs…

  Har fått boka til JJ i posten. Det er så sterkt å lese at jeg blir helt satt ut.

  Når har jeg slitt i snart 30 år, og plutselig skjer alt i løpet av noen dager…Det er ikke til å tro, jeg kan nesten ikke forstå det, tror jeg er i en slags sjokktilstand, jeg vet ikke helt..

  Tenk om jeg kan parkere rullestolene min for godt snart, men det vil ta tid, tror jeg. Før behandlingen kommer..

  Det står på så mange ting, økonomi, prestisje blant alle psykiaterne som har uttalt seg om hva ME er må endre holdning. Det blir nok vanskelig, tror jeg. En innrømmelse av at de har tatt feil sitter nok langt inne, ja…Men håper de vil innse at de har tatt feil, og slutter med det psykosomatiske preiket om hva ME er.

  Tusen takk til tv2 og til Birgitte som legger ut dette og gjør dette tilgjengelig for alle :grin:

  Jeg tror jeg er i sjokk, gledessjokk, kanskje, jeg vet ærlig talt ikke..Jeg er helt nummen i hele kroppen og utslitt…

  • Vondt å høre at du har hatt det så trasig, det er jo ingen tvil om det. Men, tror du ikke at for noen kan denne sykdommen være psykosomatisk da? Noen blir jo friske av et kurs, tross alt, mens andre igjen er helt immobilisert…

  • Er overhodet ikke noe rart om utenforstående ikke skjønner så mye av denne sykdommen, jeg må si jeg har nok brukt ti år selv, enda så er det mye jeg ikke kan om min egen kropp… MEN gud så deilig att det endelig begynner å skje ting, merker det på folka rundt meg allerede att de ser litt anderledes på meg:-)takker herved for ei meget fin side:-)

 15. Error 503 Service Unavailable
  - er i halvparten, nederste del av TV2s lenker !!! :sad:

  • Kan det ha noe med hvilken nettleser du bruker? Jeg kan ikke se videoinnslagene på firefox, men det fungerer fint på safari.

 16. hmmm .. jeg kommer inn på alle linkene..

  • Nå kommer jeg også inn på alle linkene, men gjorde ikke det tidligere i dag. Har nok vært en teknisk feil som nå er rettet opp :-)
   Lurer på om dette kommer til å ligge ut permanent eller om TV2 tar det bort om en stund?

 17. Hei!
  De siste dagers dekning av denne sykdommen på tv2 har gjort mer ganske nysgjerrig på hva dette er for noe! Selv kjenner jeg to personer med ME, men de har faktisk blitt friske av å gå på et kurs. Vil tro at de ikke har vært så hardt angrepet de da (?)
  Jeg leser av kommentarene over her at mange er fortvila over ikke å bli trodd, at dere har kjempet mot helsevesenet, osv. Hvordan har da møtet deres vært med helsevesenet, og hva har vært målet deres når dere sitter der foran legen? Det er jo ingen medisin å få mot denne sykdommen. Er det sykmeldinger og uføretrygd som har vært vanskelig å få da?

  Finnes det forskjellige grader av ME, alt fra de som ligger på soverommet dagen lang, til de som ihvertfall greier litt?

  Hvordan starter dette? Hvordan vet man at man har ME? Slik jeg leser det kan bare denne diagnosen stilles på bakgrunn av subjektive symptomer. Det som er utmattende og smertefullt for en trenger jo ikke være det for en annen…

  Som sagt, jeg vet lite om dette, derfor spørsmålene. :)

  • Hei Mary
   Du er inne på en kjerneproblematikk når det kommer til “sekkediagnosen” ME. Mange med symptomet utmattelse får diagnosen “kronisk utmattelse” – også kalt ME som bla min lege sa i starten av mitt sykdomsforløp. Jeg kjenner mange som har fått samme beskjed, hvor det har vist seg senere at de kun har vært utbrente pga jobb, vanskelige livs situasjoner, stress o.l. Disse har fått hjelp av kognitiv terapi, gradert trening eller så har det bare gått over i løpet av relativt kort tid med mye hvile. Det er også mange som har Borrelia, B12 mangel, lavt stoffskifte osv. som har fått diagnosen ME – dette gjør ikke forvirringen mindre. Sintef-rapporten som ble publisert i februar viser at over 50% av legene i det offentlige helsevesenet ikke tror at ME er en faktisk sykdom http://www.me-nyheter.info/?p=3764, og nekter og bruke internasjonale konsensus diagnosekriterier (bla laget av leder for ME-senteret på Ullevål Sykehus) som sier at ME er en “widespread inflammation and multisystemic neuropathology” http://www.me-nyheter.info/?p=4982. Pasienter som er diagnostiserte etter disse kriteriene og har mange objektive tester som viser akkurat dette blir ikke friske av et kurs, de trenger medisinsk behandling. Mange har opplevd å bli sykere av disse mestringskursene hvor man blir oppfordret til å presse kroppen og ignorere symptomer, og har opplevd symptomslindring ved immunmodulerend/symptomlindrend medisiner.

   Ja, det finnes mange grader av ME, det måles ofte etter Karnofsky Score: http://en.wikipedia.org/wiki/Performance_status.

   Du kan lese mer om hvordan ME BØR diagnostiseres i de internasjonale konsensus kriteriene. Utmattelse er kun et av symptomene, det er heller ikke alle ME-pasienter som har dette som primær symptom.

   Det mange opplever som frustrerende er at sykdommen ikke blir tatt på alvor. All den tid over 50% av legene ikke tror på denne sykdommen, vil jo dette være et faktisk problem. Mange får feks beskjed om å “skjerpe” seg, får 1 ukes sykemelding eller beskjed om å begynne å trene. Dette er ikke det alvorlig syke med omfattende inflammasjoner, multisystemisk nevropatologi eller autoimmun sykdom trenger å høre fra legen sin. De alvorligste syke får ingen hjelp og de pårørende må ta alt ansvar selv. Jeg anbefaler deg å se http://www.me-nyheter.info/?p=5380.

   Håper du har fått noen svar Marry. Du er hjertelig velkommen til å lese mer her på bloggen. Hvis du virkelig vil vite mer om sykdommen, dens historie og hvorfor den har blitt så misforstått bør du bestille boken “De Bortgjemte” som ble lansert denne uken http://www.me-nyheter.info/?p=5231.

   Mvh
   Birgitte

   • Tusen takk for et informativt og nyttig svar! Jeg skal lese igjennom linkene. Spennende å lære mer om dette. Mvh

   • Tusen takk Birgitte, for et godt svar på et meget provoserende og totalt uvitende innlegg.
    Tusen takk for at du sprer denne viktige informasjonen!

  • De personene du kjente kan ikke ha hatt “ordentlig” ME (altså en autoimmun sykdom) hvis de ble friske av et kurs. Det går rett og slett ikke… Det er en forskjell å bare være utmattet/ha en psykisk lidelse og å ha ME/en autoimmun sykdom. Ser du forskjellen?

   Jeg skjønner ikke hvordan du i det hele tatt ikke forstår hvorfor vi er fortvilet over hvordan vi har blitt behandlet av helsevesenet. Jeg orker ikke ramse opp eksempler på hvordan møtet med helsevesenet har vært og hva målene våre er, du burde ha klart å få med deg dette hvis du har sett og lest bittelitt av det som har kommet ut i nyhetene de siste dagene. Men, kort oppsumert har vi krav på samme rettigheter og behandling som alle andre sykdomsgrupper, og det har vi absolutt ikke fått!

   Og, at det ikke finns behandling er ikke riktig! Jeg har selv blitt så og si frisk av behandling på Lillestrøm helseklinikk og en belgiske lege som praktiserer i Norge (etter å ha vært syk i 5-6 år studerer jeg nå til Master i utlandet, dete kunne jeg aldri ha drømt om hvis jeg ikke hadde hatt fantastiske og snille foreldre som har betalt i dyre dommer for behandling, som såklart ikke ble dekket av helsevesenet). Jeg har blitt behandlet med antibiotika, vitaminer, kosttilskudd og immunstimulerende medisin. Dette er det ikke mange andre i det norske helsevesenet som er intressert i å høre noe om, selvom det er veldig mange som nå vet om at denne behandlingen fins der ute og at den fungerer bra for mange. Istedet blir Lillestrøm helseklinikk gransket av helsevesenet for deres bruk av antibiotika. Som om ikke andre leger skriver ut antibiotika i hytt og pine…

   Hvis du er intr i lære mer så vil jeg anbefalle deg å lese all informasjon du kommer over på denne siden, og ikke kaste ut ledende spørsmål og insinuasjoner før du har satt deg mer inn det. Slike insinuasjoner blir sett på som veldig provoserende for oss som har møtt så mye motgang, og det er frustrenrende å måtte forklare oss igjen og igjen selv når det er så mye lettforståelig informasjon som ligger ute (spes på tv2 sine sider). Hvis det er for mye å lese så vil jeg anbefalle deg å se på mange av videoene som nå ligger ute på denne siden: http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/helse/alt-om-megjennombruddet-3615866.html
   Det burde være mer enn nok infor til å gi folk en god forståelse for hvordan det har vært for denne sykdomsgruppen.

   • Jeg beklager at svarene mine virker veldig sinte. Du har helt rett, og jeg ser det, jeg tar med en gang angrepsposisjon. Det er egentlig ikke slik jeg mener det.. Og jeg beklager at jeg møtte deg med en slik innstilling når du egentlig bare er intr i å lære mer. Jeg missforstod det første innlegget ditt, og da kom angrepet fram med en gang. Det er fint at Birgitte kunne gi deg et mer balansert svar :) Jeg skal prøve å roe meg ned litt her, de siste dagene har tatt på følelsesmessig, og jeg burde vel egentlig ikke kommentere så mye når jeg er så oppspilt. Beklager igjen..!

    • Denne uken har gjort at de fleste av oss har kjent på følelser vi har forsøkt å undertrykke lenge. Dårlige personlige erfaringer med helsevesenet og mange vonde opplevelser man hører om har rammet andre. Tror det har vært en uke blandet med glede og fortvilelse for de fleste av oss. Sterkt gjort og tusen takk for erkjennelsen til Marry, menge klarer ikke det. Det setter jeg stor pris på, vi vil jo informere de som er genuint interessert i å lære :-)

    • Kjære L!
     Jeg synes svaret ditt var helt på sin plass, og ikke noe angrep i det hele tatt. Mary’s innlegg er noe av det væreste (og mest idiotiske) jeg har lest!

     • Hva er det egentlig som feiler dere? Er det en del av sykdommen og gå så fullstendig av skaftet eller? (Ja, den var stygg, men nå kunne ikke jeg dy meg heller). Hva i all verden er problemet ditt? Ikke vet jeg hva “væreste” er, det er det sikkert bare du selv som vet, men “idiotiske” var virkelig rett fra levra.
      Til L: jeg respekterer selvfølgelig en unnskylding, og jeg beklager tilbake dersom noe av det jeg har skrevet har virket støtende. Selv ikke i min villeste fantasi kan jeg forstå at det skal være det, men. Prøv å ha i bakhodet alle dere andre og, at generelle spørsmål ikke er et personlig angrep på DERE.
      Jeg er som sagt nysgjerrig og synes det har vært vanskelig å forstå dette med ME, hva er det som er hva, f.eks. Vi har snakket litt om denne sykdommen på jobb i det siste, og jeg må dessverre melde overfor dere at mange har fordommer og skepsis. Jeg hadde håpet på å få litt saklige innspill her, for da å vite mer og forstå mer, og kanskje da opplyse de andre litt, men det er jaggu ikke mange som evner å gi det.
      Så takk for meg i denne debatten, jeg gidder ikke prøve mer.

      • Hei Marry.

       Den viktigste tingen du kan ta med deg, er at hovedsymptomet på ME er ikke å være trett, eller utmattet men å være syk. Syk i samme betydning som når man har feber, influensa.

       Er man trett og utslitt over lengre tid, har man ikke mer ME av det enn man har influensa fordi man er utslitt i to dager.

       Dernest en liten kommentar til reaksjonene du har fått, og til dine motreaksjoner igjen.

       Jeg tror en av grunnene til at du får sterke reaksjoner, er at spørsmålene dine er så grunnleggende og basis, at når de kommer i et forum så blir det tolket som et forsøk på latterliggjøring. Hadde du vært oppriktig interessert i å lære, som du skriver, hadde du funnet svar på de spørsmålene du spør etter 5min søk på nettet. Dette er nok grunnen til at du reagerer.

       En annen ting er mangelen på ydmykhet, sikkert ikke i deg som person, men i innleggene dine. Nå som det akkurat er kommet fram at ME etter stor sannsynlighet er en autoimmun sykdom hadde det kanskje blitt oppfattet som litt mer forventet å vise forståelse og sympati enn å stille spørsmål som kan tolkes som retoriske..

       Det blir også litt påfallende når du sammen med et par krasse svar, også har fått noen svært utdypende svar om spørsmålene du stiller, bare går fullstendig i vranglås og nærmest generaliserer alle ME-pasienter i ditt siste innlegg.

       Jeg skal ta et siste bilde:

       Tenk deg at du har gått med AIDS i 15 år. Men det er en variant av HIV-viruset som enda ikke slår ut på tester. Du har derfor vært til lege mange ganger, men aldri fått påvist noen direkte syksom, annet en del unormale verdier som ikke trenger å bety noe. I tillegg til at du er syk vet du at mange tror det sitter i hodet. “Hun kan ikke være syk når de ikke finner noe, det er jo utrolig hvordan psykiske ting kan sette seg i kroppen”.

       Så plutselig kommer diagnosen. Du har en hittil ukjent form for HIV-viruset. Du vet at du har vært syk, så du føler 80% lette, men også 20% sorg over de 15 årene som har vært.

       Så kommer det plutselig en person bort til deg. Han viser ingen glede over funnet, han bare stiller spørsmål. Spørsmålene går bl.a. på om det ikke er mange som har gått som deg egentlig er psyksisk syke, eller grunnleggende spørsmål om AIDS som man kan finne på Internett på 5min. Og hva har egentlig vært problemet med helsevesenet, de hadde jo uansett ikke kunnet hjelpe deg disse 15 årene, når ikke de visste hva du feilte?

       Men for all del, det er ikke for å provosere, det er bare for å lære mer…

       Tipper du hadde reagert litt selv.

       For all del, dette var ikke et angrep, men et forsøk på å forklare reaksjoner, som kanskje ikke var bra.

     • Det er liten tvil om at mange ME pasienter med god grunn er frustrerte pga den måten man har blitt møtt av både helsevesen og andre. Til tross for dette håper jeg at vi som pasientgruppe i disse dager ser framover-at vi hilser alle spørsmål vedr. sykdommen velkommen – med de siste dagers fokus på ME har vi en enestående mulighet til å formidle hva ME er og hvordan det er å leve med denne sykdommen. La oss gjøre det uten å skape konflikter og gå i strupen på på de som stiller spørsmål. Jeg vet det finnes tusenvis av eksempler på lite gjennomtenkte og fordomsfulle spørsmål og kommentarer til ME pasienter, men la oss bruke den muligheten forskningen til Mella/Fluge har gitt oss til å skape enda mer forståelse rundt sykdommen :grin:

  • Marry, jeg tror de flestes mål i møte med helsevesenet er å bli tatt på alvor.

   Jeg skjønner godt at folk reagerer på det du skriver for du er krass i spørsmålene din. sitat<Det er jo ingen medisin å få mot denne sykdommen. Er det sykmeldinger og uføretrygd som har vært vanskelig å få da?

   Man kan drive symptom behandling fordet om det ikke finnes medisiner som gjør ME syke friske. Ser jo samtidig litt lenger oppe her at du mener at noen er nok psykosomatisk, hvorfor tror du det?

   Grunnen til at ME er blitt en sekke fylt av alt mulig er jo fordi man ikke bruker de rette kriteriene for ME, bruker man bare utmattelse som kriterier så er det mange sykdommer du kan ha da, til å med kreft.

   Hvis du har fulgt med på TV 2 i det siste har du jo egentlig fått svar på masse av det du lurer på.

   Så jeg lurer på en ting selv, hvorfor er det slik at hvis man ikke har noen biomarkør så er det psykisk. Vet du hva de kalte dem som hadde MS før, hysteriske kvinnfolk. I dag er det heller ikke lett å finne MS i noen markør, tidlig i sykdomsforløpet.

   Denne pasient gruppen har hele tiden fått høre at det er psykisk, og at vi må helst ikke undersøke dem så nøye fordi da tror dem at det er fysisk.. Klart det blir protester av det, så lenge man har sykdom i kroppen og ikke i hode.

   Veldig mange har fått medisiner mot psykiske plager, og det har gjort dem verre, det taler nok mye for at dette ikke er psykisk.
   Vennlig hilsen jojja

 18. Virkelig flott gjort av TV2 å legge disse innslagene ut på nett, helt gratis! Jeg synes de har vært fantastiske i måten de har viet temaet så mye tid og ressurser. ♥

  Jeg savner et innslag jeg gikk glipp av på tv, jeg tror det var på lørdagen 22.10. Det skal ha vært et intervju med den aller første pasienten som satte i gang studien, hun som fikk kreft og hadde ME fra før av.

  Noen som vet hvor jeg kan få sett dette, eller går det an å spørre TV2 om de kan legge ut det og?

  • Jeg fikk mail fra TV2 i går kveld. De vil legge ut flere reportasjer bla hele intervjuet med Jørgen Jelstad (det som ligger der nå er kortversjonen) og Kjersti Krisner og Laila Dåvøy fra søndag – jeg kan også sende en mail minne de på lørdagsmagasinet. Det vil bli lagt ut i løpet av dagen.

   De har dessverre ikke anledning/ressurser til å tekste videoene på engelsk.

 19. Nå er i alle fall innslaget med Kjersti Krisner og Laila Dåvøy fra Nyhetsmorgen søndag kommet på plass!
  :grin:

 20. Hei Marry og alle andre!

  Jeg opplevde ikke Marrys første innlegg som noe angrep på meg i det hele tatt :smile:

  Jeg synes det tvert i mot er fint at Marry undrer seg litt, ikke rart i det hele tatt hvis h*n kjenner noen som har blitt friske etter LP. Da begynner man jo og undres, ikke merkelig det.

  Problemet for mange som har ME er vel at legene bruker for vide diagnosekriterier når de stiller diagnosen pga liten kunnskap rett og slett og kun henger seg opp i at pasienten er sliten, altså kronisk utmattet. Det er bare et av symptomene vi har. smerter blir jo aldri nevnt i media…

  For min del synes jeg det er fint at Marry har lyst til å lære mer om ME :grin:

  jeg har hatt ME i mange år, og min diagnose ble basert på faktiske biologiske funn og min sykehistorie med infeksjoner. Det ahr aldri vært noen tvil for mitt vedkommende. men jeg tror mange får en ME diagnose som slett ikke skulle hatt det pga det ovennevntte med legenes mangel på kunnskap. Derfor har vi denne ” suppa ” nå for å si det litt dumt kanskje. finner ikke ord akkrat nå.

  Skulle skrevet mer, men hjernen min er ikke helt med mer nå…

 21. Synes det er helt suverent av TV2, tar av meg hatten for dem.

 22. Stakkars deg, du har visst ikke skjønt noen ting av innlegget mitt du. Hvis du tror dette var et angrep på everest, så kan jeg fortelle det at det ikke stemmer.
  Du summerer jo selv opp i ditt eget innlegg hva det er jeg vil frem til. Everest mener at psykiatere o.l må gå i seg selv og innrømme at ME ikke er en psykosomatisk sykdom. Og det er da problemet kommer inn, siden flere går og TROR de har ME…disse har da ikke en autoimmun sykdom men derimot en innbilt en. Hvor går da forskjellen? Da er det jo en psykisk sykdom for enkelte? Menneskehjernen er kompleks, innbiller du deg at du er syk, ja så kjennes det jo sånn ut. Det er selvfølgelig ille nok det, men det er nesten synd at det ikke finnes noen biokjemiske markører e.l for denne sykdommen. Hva skjer hvis man sprøyter cellegift inn i en som er innbilt syk?
  Det føles litt håpløst å diskutere dette med folk som er rammet på et eller annet vis, for alle går så veldig av skaftet. Stiller man spørsmål rundt defineringen av denne sykdommen, så er det ordbruk som ikke ligner noen ting. Jeg diskuterer gjerne, men ikke dersom du ikke skjerper ordbruken din.
  Jeg er faktisk ute etter å ta noen, jeg er bare nysgjerrig og ønsker å lære mer. Så får du ha en riktig fin kveld.

 23. Det skulle selvfølgelig stå ….”IKKE ute etter å ta noen….” i nest siste linje… :mrgreen:

 24. optimistenNo Gravatar

  Som Jørgen Jelstad sa på nrk radio i dag, hvis det norske helsevesen nå kan bruke felles retningslinjer på å sette diagnosen, vil dette være med på å skille de som har ME diagnosen fra de som feks. har en utbrenthet- hvis vi i tillegg får en biomarkør, vil en blodprøve skille de som har ME fra andre. Siden det ikke engang har vært enighet i Norge om hva som har forårsaket sykdommen, ligger jo Norge laangt etter å forske på ME- ingen forskning; ingen utrednig eller behandling. Akkurat slik det har vært i Norge. Og det er klart at fysisk og psykisk henger sammen, og mange sykdommer kan sikkert være en ubalanse mellom psyke og fysikk. Men slik holder man vel ikke på med andre som er syke? “Har du forårsaket dette selv- nei, da får du ikke hjelp”. Da er vi jo langt tilbake hvor mange mente sykdom var en straff fra Gud.
  At mange har blitt bedre av et type coaching kurs, er halve sannheten. Det har vist seg at mange av disse som ble bedre, ble dårligere igjen etter en viss tid.(men de tallene markedsfører selvfølgelig ikke kurslederne) Og hvis du i tillegg tenker på placebo effekten, som jeg tror utgjør 30 % , kan mange få en psykisk opptur som varer en liten stund, uten at det vil si at de er blitt fysisk friske.

 25. Du har helt rett, jeg missforstod deg helt, og jeg beklager. Som jeg skrev nedenfor så er jeg nok altfor følelsmessig oppspilt i disse dager, og jeg burde ikke kommenetere i det hele tatt. Dette er mye å ta inn for oss som har slitt med dette (og kjenner så altfor mange andre som sliter med det), og det er ikke lett å tenke klart til tider. Det er flott at du er intr i å lære mer og jeg håper du får nyttige svar og informasjon på denne siden. Ha en fin søndagskveld :)

 26. Det er utrolig hvor mange leger (og andre) som tror at psyken kan påvirke kroppen til å bli syk. Men dette går jo begge veier; Ubalanser/sykdom i kroppen kan også gi psykiske symptomer. Men årsaken er da en biologisk svikt, og da er det jo den som skal behandles og ikke psyken, som kun er et symptom.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackbacks and Pingbacks:

Switch to our mobile site